בצעד חריג: בית המשפט העליון אישר: הארכת מעצר לקטין היהודי ללא נוכחותו

שופט בית המשפט העליון יורם דנציגר אישר באופן חריג ונדיר, את הארכת מעצרו של קטין יהודי העצור בידי השב"כ, ללא נוכחותו, וזאת בכדי למנוע את הפסק חקירתו בשב"כ ולו לרגע אחד.

מדובר בפעם הראשונה בה נעשה שימוש בסעיף המתוקן שחוקק בחוק עבירות הביטחון, לאחר שהרכב של תשעה שופטי בג"ץ פסל את נוסח החוק הקודם, השופט האריך ב-72 שעות את מעצר הקטין, אשר נאסר עליו לפגוש את עורך דינו.

עו"ד חי הבר המייצג את הנער מטעם הארגון מסר בתגובה: "לצערנו היום נכנסה מדינת ישראל לרשימת המדינות האפלות ששוללות זכויות בסיסיות מחשודים. בצעד חסר תקדים מונעת המדינה זה 5 ימים מקטין בן 17 ללא עבר פלילי להיפגש עם עו״ד ואף מונעת ממנו להגיע לדיוני מעצר שהתנהלו בעניינו והכל תוך שימוש בסעיף חקיקה בו לא נעשה שימוש עד כ. שנועד למלחמה במחבלים המהווים ״פצצות מתקתקות״. ניתן לומר שהמשטרה והשב״כ הלכה למעשה העלימו את הנער. לצערנו ישנה תחושה של שיתוף פעולה רב מערכתי על מנת להשתמש בכל האמצעים, גם אם אינם כשרים, על מנת לשבור את רוחם של נחקרים".

עו"ד עדי קידר מהארגון מסר: "הבקשה שהוגשה לבית המשפט העליון היא תעודת עניות למערכת אכיפת החוק והפרקליטות וגם לבית המשפט. אני חושב שהגיעו מים עד נפש ולא ניתן להכשיר את השרץ. מדובר בהוראת חוק חריגה שנמצאת וקיימת אך ורק לטיפול בנושאים נקודתיים שמביאים לסיכון חיים ודאי מיידי וממשי. במהלך הדיון ראינו שהעובדות לא מצדיקות את ההחזקה של העצור בתנאים כל כך קשים בניתוק מוחלט מעורכי הדין, המשפחה ואפילו מבית המשפט. הוא מוחזק בתנאים קטסטרופאליים תוך גרימת נזק לנפשו ובריאותו".

אתמול הגישה פרקליטות המדינה הגישה בקשה חריגה שטרם ברור האם נראתה כמותה בבית משפט ישראלי, לפיה יוארך מעצרו של הקטין ללא נוכחותו וללא שיובא לבית המשפט, וזאת בכדי שלא להפסיק את חקירתו אף לא לרגע. הבקשה הוגשה על פי סעיף 5 לחסד"פ מעצר בעניין עבירות ביטחון.

יש לציין כי מתכונת קודמת של אותו הסעיף בוטלה בידי הרכב של תשעה שופטי בג"ץ ונקבע כי אינה חוקתית. הסעיף חוקק בשנית בשינויים קלים וכעת נעשה בו שימוש.

בתמונה: השופט דנציגר עם נשיא המדינה לשעבר שמעון פרס.
צילום:Michal Fattal/Flash90

:Michal Fattal/Flash90.

Call Now Button