חוננו

שאלות ותשובות

צור קשר

שאלות ותשובות

 המידע המצוי באתר חוננו אינו מהווה תחליף להתייעצות עם איש מקצוע, על המעוניינים בייעוץ משפטי פרטני לפנות לעורך דין העוסק בתחום, ואין חוננו אחראית לכל נזק או תוצאה שתיגרם בעקבות הסתמכות על המידע המופיע באתר, כל התוכן המצוי באתר אינו מהווה ייעוץ משפטי כהגדרתו בחוק, ואינו מתיימר להיות ייעוץ כזה.

התשובות הכתובות להלן הן נכונות באופן כללי, אולם תמיד יש יוצאים מהכלל, לכן בכל שאלה עדיף להתקשר למוקד המשפטי של חוננו.

המידע מחולק לשלושה שלבים:

1. תהליך החקירה.

2. שלב המעצר.

3. הגשת כתב האישום.

 

קיבלתי זימון לחקירה במשטרה כיצד עלי לנהוג?

תשובה: לפני שניגש לעצם השאלה כדאי לשם לב אם אכן הגיע זימון. זימון ע"י שיחת טלפון אינו כלום, אינך יודע מי נמצא מעברו השני של הקו, יתכן שזה חבר המעוניין למתוח אותך או גורם המעוניין ברעתך, אינך יודע. לכן אם קיבלת שיחת טלפון מאדם המזדהה כשוטר, אמור לו כי אינך יודע מיהו ואם המשטרה מעוניינת היא בוודאי תשלח לך מכתב בדואר. כמובן שלא כדאי למסור את כתובתך לאיש זר.

ולעצם השאלה במידה ואכן הגיע לביתך מכתב (ולא הלך לאיבוד ע"י רשות הדואר) המזמין אותך לסור לתחנת משטרה לצורך חקירה, יש לדעת:

  • מצד אחד – אין חובה על פי חוק להגיע לחקירה, ומעולם לא הוגש כתב אישום על אי הגעה לחקירה.
  • מצד שני – אי הגעת אדם לחקירה שזומן אליה – יכולה לגרור הוצאת צו מעצר כנגדו.
  • מצד שלישי – פעמים רבות מגיע חשוד מרצונו לחקירה שזומן אליה, תוך כדי החקירה מחליטה המשטרה לעצור אותו לצורך המשך החקירה, והוא מוצא עצמו מאחורי סורג ובריח.

נו… אז מה עושים? בגלל מורכבות הנושא, והצורך לבדוק כל מקרה לגופו, מומלץ לפנות למוקד לייעוץ לפני המשך פעולתך.  בכל מקרה, לא כדאי להגיע לחקירה לפני שעברת תדרוך יסודי.

איך עוברים את החקירה בשלום?

תשובה:[הדרכה זו נכונה בד"כ. במקרים נדירים בהם נעצרת ממש ללא כל סיבה, ניתן למסור גרסה קצרה ולפרט את טענותיך].

  • מרגע הגעתך לתחנת המשטרה, זכור את כלל הברזל – "כל מילה שלך עלולה להפליל אותך ולכן תמיד, אבל תמיד, עדיף לשתוק ורק להכחיש כי עברת על החוק". כל מילה מיותרת שתגיד, אפילו בשיחה אישית ופתוחה, תירשם בדו"ח זיכרון דברים ועלולה לשמש כראייה נגדך. מידת הזהירות צריכה להיות בכל מקום; במקום המעצר, בניידת, בכניסה לתחנת המשטרה, ואפילו בביהמ"ש כל מילה יכולה להזיק לך.
  • זכור- המידע שבידי המשטרה הוא חלקי ואינו מבוסס, ולכן מטרתם היחידה היא לגרום לך למסור להם את המידע החסר, להודות, ולבסס את הראיות בצורה הטובה ביותר. ללא עזרתך הפעילה יהיה קשה מאוד להפליל אותך. היגיון פשוט- אם הם כבר יודעים הכל למה הם צריכים שתודה. אם הם לחוצים שתפתח את פיך, כנראה שללא דיבורך  הם בבעיה.
  • בעת החקירה מסור הצהרה קצרה כדלקמן: "לא עברתי על החוק ולא ביצעתי כל עבירה, ומאחר ואין לי אמון במשטרה, אין לי יותר מה לומר".
  • מרגע זה ואילך, אל תענה לשאלות החוקר, שתוק, פשוט שתוק.
  • אם יראו לך סרט וידאו ויטענו בשלב מסוים כי רואים אותך בסרט, גם אם אתה נראה בבירור, תמיד עדיף לשמור על זכות השתיקה – ולא להפליל את עצמך. אם תשתוק, בשלבים הבאים תוכל אתה או עורך דינך לערער את אמינות הסרט ואת עצמת הראיות.

דוגמה לערעור ראיה שכביכול נראית "מוצקה":

בסרט נראית בבירור זורק אבן –

  1. מי אמר שזו אבן.
  2. מי אמר לאן הושלך החפץ, יתכן שהוא נזרק לעבר שדה פתוח.
  3. מי קובע בוודאות את שזה אתה.
  4. אולי הסרט אינו קביל בביהמ"ש.
  5.  שתקת? סיכוייך רבים להינצל, הודית? תיק הראיות הושלם בעזרתך, וסיכוייך לצאת זכאי קטנים!!

 *על פי חוק- הודאת אדם במעשיו היא היא "מלכת הראיות" נגדו*

  • בתום החקירה ישאלו אותך אם יש לך מה להוסיף – אל תענה!
  • יתכן כי תיחקר פעם נוספת ויאמרו לך שהתיק נגדך הושלם וחבל לך על הזמן, ולכן ככל שתמסור יותר פרטים על חלקך יקטן הנזק – אל תאמין להם! עדיף להיעצר למספר ימים ולהשתחרר מהתיק, מאשר להתפתות ע"י החוקרים ולצאת עם תיק כבד נגדך.
  • במידה ונעצרת, אתה עלול להיתקל בכל מיני "חברים" לתא המעצר, כל אחד מהם עלול להיות מדובב ולכן עליך להיזהר. אתה יכול לדבר איתו ואפילו לומר לו שאתה חף מפשע אך לא מעבר לכך. על נושאים אחרים שאינם קשורים לחקירה כגון מזג האוויר, סוגיה בגמרא וכו' אין בעיה לדבר, אך צריך להיזהר לא להימשך בלשון.
  • גם עם חבריך אל תדבר על החקירה – אוזניים לכותל בכל מקום, בתא, בניידת, בשירותים וכד'. במקרים רבים הגיע עצור לתאו לאחר יום חקירות מתיש, ופרק עם חברו את אשר על ליבו. השיחה הוקלטה, הדברים הוצאו מהקשרם והעצור הופלל.

צריך להזדהות?

תשובה: על פי חוק יש חובה להזדהות ובד"כ לא ישוחרר אדם בטרם הזדהה. לעיתים, כחלק משיטת מאבק בוחרים קבוצות עצורים שלא להזדהות. שיטה זו אכן גרמה פעמים רבות לבלבול בקרב המשטרה, והיו מקרים בהם אנשים שוחררו אף ללא שהזדהו.

מציעים לי לחתום ולהשתחרר, על מה כדאי לחתום?

תשובה: בדרך כלל בסיומה של חקירה במשטרה תתבקש לחתום על ערבות עצמית על כך שתגיע לחקירה ו/או למשפט כשתידרש. בד"כ ללא חתימה זו לא תשוחרר.

במקרים חריגים כאשר המעצר היה ללא כל סיבה ואתה מעוניין להתעקש, יש סיכוי שהמשטרה תעדיף לשחרר אותך ללא כל חתימה מאשר להשאיר אותך בעיכוב/ מעצר ללא סיבה מוצדקת.

לעיתים מבקשת המשטרה לחתום על הרחקה, מעצר בית או הגבלה אחרת, על כך לא מומלץ לחתום ללא התייעצות(בד"כ בשלב זה יאפשרו לך להתקשר). במקרים רבים שווה להתעקש ואפילו להגיע לבית משפט ולצאת עם תנאים מקלים יותר.

מה זה בירור?

תשובה: רשמית אין דבר כזה. כאשר מזמינים אותך ל"בירור" בד"כ מדובר בשיחה עם איש מודיעין/שב"כ. זוהי אינה הזמנה רשמית לחקירה, ולכן מומלץ לא להגיע ולשוחח עימם. במידה ונקלעת ל"בירור" שכזה – אל תדבר עימם כלל. הם יגידו לך שזה לא חקירה ורק רוצים קצת לדבר איתך, אולי יציעו לך לעבוד איתם ואולי אפילו יאיימו עליך. לכן העצה הטובה ביותר היא לא לשתף עימם פעולה כלל, ולספר למישהו בסוף השיחה על מה שהיה בה.

 
מסדר זיהוי, להסכים?

תשובה: בנושא זה יש פסיקות שונות – מצד אחד מותר למשטרה לקחת ממך בכוח, ומצד שני, אי נתינת ט.א. לצורך זיהוי במצב בו הינך מזוהה, אינה עילה למעצר. לכן מומלץ לנסות ולא לתת ט.א. ותמונה בטענה שאינך רוצה להיכנס למאגר המשטרתי וכו'. יתכן והמשטרה תעמוד על כך בתוקף ואז עליך להחליט אם רצונך לתת, או שאתה מעדיף לגשת לביהמ"ש ולנסות לשכנע את השופט בד"כ בעזרת עו"ד מטעמנו, שיפטור אותך מהליך זה. כמובן ששונה עבירה הקשורה לט.א. כגון פריצה וכד' או תיק הכרוך בתמונה לצורך זיהוי, מסוג תיק אשר כלל אין בו צורך בכך.

 
בדיקת פוליגרף, דגימות D.N.A , לבצע/לתת?

תשובה: אם מבקשים ממך להיבדק בפוליגרף(מכונת אמת) או לתת דגימת D.N.A אל תסכים ללא התייעצות מוקדמת עם עו"ד.

 
למה עצרו אותי בכלל? האם הישיבה במעצר היא עונש?

תשובה: לא, הנושא שמעניין בשלב זה את חוקריך הוא החקירה, הם מעוניינים להוציא ממך כמה שיותר פרטים מפלילים כך שיוכלו להעמיד אותך לדין, אחד מהכלים העומדים לרשותם לצורך זה הוא המעצר.

  • המעצר מלחיץ אותך.
  • לא צריך לחפש אותך, אתה עומד לרשות החוקרים כל זמן שרק ירצו.
  • פסיכולוגית הם רוצים שתרגיש שאתה בידיים שלהם.

אבל בסופו של דבר הנושא הוא החקירה, ואתה נחשב בשלב זה חשוד בלבד, אפילו לא נאשם, רשמית עילת המעצר היא לפחות אחד מהצרכים הבאים:

  1. שיבוש הליכי חקירה (שלא תתאם גרסאות או תעלים ראיות), או חשש להימלטות (שהחשוד יעלם או ימלט מאימת הדין).
  2. מסוכנות (בעבירות מסוימות, בעיקר עבירות אלימות, טוענים שהאדם מסוכן לחברה או למדינה ולכן הוא צריך להישאר מאחורי סורג ובריח).
  3. פעולות חקירה הנדרשות לביצוע רק כשהחוד נתון במעצר.

המעצר הראשוני הוא לפרק זמן של 24 שעות. אם המשטרה מעוניינת בהמשך החקירה היא צריכה לגשת לבית המשפט ולבקש שם את "הארכת המעצר".

 
"הארכת מעצר" – לוקחים אותי לבימ"ש, שופטים אותי?

תשובה: כמו שהסברנו בשאלה הקודמת, בשלב זה אינך נאשם אלא רק חשוד ולכן עדיין לא שופטים אותך, כל הדיון מתנהל סביב השאלה אם יש סיבה להאריך את מעצרך, העניינים שידונו בדיון הם:

  • אלו ראיות קושרות אותך לחשדות.
  • דיון בעילות המעצר שפורטו בשאלה הקודמת.
  • האם ניתן להסתפק בחלופת מעצר.

בקשה להארכת מעצר יכולה לכלול עד חמישה עשר ימים, אולם כמות ימים זו תתבקש רק במקרים נדירים, בד"כ בקשה ממוצעת תמנה חמישה ימים, הכל לפי חומרת המקרה ואופייה של החקירה.

חשוב לדעת, השתיקה בחקירה יכולה לעלות במחיר הארכת מעצר, חוקריך יטענו כי חוסר שיתוף הפעולה מצדך, מקשה עליהם להתקדם בחקירה והם זקוקים לעוד מס' ימים, אך בשכלול הכללי עדיף לשבת עוד כמה ימים במעצר, מאשר לקבל כתב אישום, לנהל משפט יקר במשך תקופה ארוכה, ואולי בסוף עוד לשבת תקופת מאסר.

קיבלתי מכתב מהמשטרה או מהפרקליטות שהתיק שלי עומד לעבור לעיון התביעות לצורך הגשת כתב אישום וכי יש ביכולתי לנסות ולשכנע את התביעה להימנע מלהגיש כנגדי כתב אישום(שימוע לפני הגשת כתב אישום לפי סעיף 60 א') – מה לעשות?

תשובה: ראשית יש לדעת כי המכתב דוגמת זה שקיבלת נשלח על פי חוק לכל אדם אשר נגדו מתכוונת המשטרה או הפרקליטות להגיש כתב אישום בסוג עבירות מסוים, זהו מכתב פורמאלי ואינו מעיד דבר על מצב גיבוש הראיות נגדך, עוצמתם והמשך ההליכים בתיקך.

כל עוד לא הוגש כתב אישום כנגד אדם, חומר החקירה והראיות הינו חסוי ואין באפשרותך לדעת אילו נתונים וראיות ישנם בידי המשטרה ואילו נתונים חסרים להם לצורך הכנת כתב האישום, על כן בזמן התלבטות אם לכתוב מכתב למשטרה או לא, ניתן לומר כי הינך נתון בעיניים קשורות ללא ידיעה ברורה אם מכתבך ישכנע את המשטרה להימנע מלהגיש כנגדך כתב אישום, או שמא יהיה זה מכתבך אשר "ישלים את התמונה" מבחינת המשטרה ויסייע בידם בגיבוש הראיות.

לכן ברוב רובם של המקרים עדיף להתעלם ממכתב זה ולחכות בסבלנות להחלטת המשטרה, במקרים יוצאי דופן בהם יש לך טענה מוצקה ומשכנעת כגון: אליבי, עדים ממשיים, מסמכים המאששים את טיעונך ניתן אכן לכתוב למשטרה את טענותיך, בכל מקרה מומלץ להתייעץ בטרם כתיבת המכתב, על עצם כתיבתו ודרך ניסוחו.

איך מתייחסים לקצינת מבחן?

תשובה: יכולים להיות מספר מקרים שונים בהם אתה נקרא לתסקיר אצל קצינת מבחן, כמובן ההנחיה כיצד לפעול הינה בכל מקרה לגופו, לכן אם קיבלת זימון או שיחת טלפון מקצינת מבחן עדיף להתייעץ לפני המשך צעדיך.

תעקבו אחרינו ברשת