חוננו

"חירות במבחן": מעצרי שווא בשולי אירועי הגאווה

ארגון חוננו מוציא חוברת המאגדת תביעות שהוגשו נגד משטרת ישראל בגין פעולות מנע לא חוקיות שנעשו כלפי פעילי ימין לפני מצעדי גאווה ברחבי הארץ. בין היתר עצרה המשטרה אזרחים בזמן המצעד ושיחררה אותם רק לאחריו, מעצר של תושב כפר סבא בשל טעות בזיהוי, מעצרים המוניים, מעצר זוג מאורס שהיה בדרכו לקנות טבעת ועוד. "לדורסנות משטרת ישראל אין מקום במדינה דמוקרטית, הגיעה העת לשים לזה סוף"

לקראת מצעדי הגאווה ההולכים להתקיים ברחבי הארץ הוציא ארגון חוננו חוברת בשם :חירות במבחן: מעצרי שווא בשולי אירועי הגאווה", המאגדת בתוכה מספר מקרים מייצג, בהם פעלה המשטרה שלא כחוק מרוב להיטותה להגן על באי המצעד. החוברת מתארת כיצד פגעה המשטרה קשות בזכויות הפרט של אזרחים תמימים רק לפי פרופיילינג וחזותם החיצונית. על מקרים רבים הוגשו תביעות והנפגעים זכו לפיצויים.

החוברת פותחת בתיאור מקרה מקיץ תשע"ז, לפני כארבע שנים. שלושה צעירים היו בדרכם להפגנה חוקית נגד מצעד הגאווה, אולם נעצרו בטרם הספיקו להגיע אליה. הם הובלו אזוקים בפומבי ואחד אף נאלץ לחתום על הסכמתו למעצר בית. השלושה תבעו את המשטרה בעזרת חוננו, וזכו לפיצויים על סך 18,000 ₪ במצטבר.

בפס"ד בעניינם התייחס השופט ארנברג לרצח שירה בנקי במצעד הגאווה בשנת 2015, ואמר שהרצח גרם למשטרה להיערכות קפדנית יותר בכדי למנוע הישנות של מקרים דומים. אולם, הוסיף השופט כי "עם כל החשיבות הערכות שכזו, אין לאפשר מצב בו ההערכות והפעולות בשטח יפגעו בזכויות יסוד של מתנגדי המצעד, כולל זכות ההפגנה".

סביב מצעד הגאווה בשנה שעברה עצרה המשטרה אזרחים רבים, זאת בשל חזותם החיצונית. בין העצורים: קטינים, בוגרים, אנשי חינוך ועוד, אשר המשותף להם הינו החשד הלא מבוסס "להפרת שלום הציבור" או "הסדר הציבורי". במרבית המקרים שוחררו העצורים לאחר שעות רבות ללא חקירה כלל, אולם לעיתים נחקרו בקשר למצעד הגאווה. שלושה תבעו את המשטרה וזכו לפיצויים על סך 10,000 ₪, ותביעות נוספות עדיין מתנהלות.

במקרה אחר עצרה המשטרה את דוד כהן, תושב כפר סבא כבן 50, לאחר שטענה שכתב פוסט פוגעני בפייסבוק נגד קהילת הלהט"ב לקראת מצעד הגאווה לפני שנתיים. למרות שכהן הסביר לשוטרים כי לא מדובר בו, ואין לו חשבון פייסבוק – הוא נעצר לשווא, נאזק, טלפונו נלקח ממנו ושמו הוכפש. כהן תבע את המשטרה בעזרת ארגון חוננו, וקיבל פיצוי על סך 16,000 ₪.

באותה שנה, 2019, הגיעו 7 צעירים מהשומרון להפגין נגד המצעד בירושלים. קצין מג"ב הפסיק את מחאתם בשאגה כי "אני רוצה את כולם עצורים על הרצפה". שוטרי מג"ב מילאו את פקודתו והשכיבו את החבורה על הכביש, כשידיהם אזוקות מאחורי גבם, למרות שמחאתם עמדה בחוקי חופש הביטוי. אחד מהעצורים אף הופשט לעיני חבריו במסגרת חיפוש לא חוקי שבוצע עליו. תביעה בעניינם שהוגשה באמצעות חוננו מתנהלת כיום בביהמ"ש השלום בירושלים.

לצפייה בחוברת

בדומה למעצר דוד כהן, המשטרה לא בוחלת בהרתעת אנשים מבוגרים. ד', איש עסקים תושב המרכז, צעד לסידוריו ברחוב אחוזה ברעננה ביום המצעד. להפתעתו שוטר מנע ממנו לעבור ברחוב, והפנה אותו לרחוב מקביל. משהתקומם ד' נגד ההוראה וסירב לתת את תעודת הזהות שלו קפצו עליו שוטרים רבים, שמונה לכל הפחות, והודיעו לו כי הוא "מתנגד למעצר". לשאלת ד' על מה הוא נעצר לא השיבו השוטרים, הוא נאזק והועלה לניידת. ד' נאלץ להמתין עד הבוקר לחקירתו, והובא בפני שופט שסירב להאריך את מעצרו.

לפי חוננו מדובר במעצר שווא בניגוד לחוק, השפלה של איש עסקים מבוגר רק בשל חזותו הדתית, פגיעה כלכלית בו בשל ביטול פגישה עסקית בחו"ל שהיתה אמורה להיות למחרת מעצרו "והרבה אגו של משטרה מבוהלת ודורסנית". ד' הגיש תביעה באמצעות חוננו על סך 75,000 ₪, המתנהלת כיום בביהמ"ש השלום בכפר סבא.

בסוף החוברת מובא סיפורם של זוג צעיר, שהגיעו לירושלים ביום מצעד הגאווה לצורך סידורים לחתונה, בניהם רכישת טבעת אירוסין. בשלב מסוים הגיעו לכיוונם בלשי משטרה ובישרו להם שהם מעוכבים, זאת על אף שבני הזוג כלל אל ידעו שהמצעד מתקיים באותו היום. הם שוחררו כעבור שעות רבות, לאחר סיום המצעד. תביעה בעניינם שהוגשה באמצעות חוננו מתנהלת בביהמ"ש השלום ירושלים.

בארגון חוננו אמרו "מטבע הדברים מדובר רק בחלק קטן מהתמונה הכוללת של מעצרים והפרות זכויות יסוד בימי המצעד אשר הובאו לטיפול משפטי ב'חוננו', אך יש בדברים כדי ללמד על המדיניות: כל אזרח בעל חזות תורנית שצועד במרכז העיר ביום המצעד עלול למצוא עצמו בבית המעצר. מי שמתכוון להפגין כחוק כנגד המעד עלול להיאזק ברחובה של עיר בצורה משפילה ולא חוקית. לדורסנות הזו של משטרת ישראל אין מקום במדינה דמוקרטית, והגיעה העת שמישהו ישם לזה סוף".

Add comment

תעקבו אחרינו ברשת